6 personer anklagade av amerikanska justitiedepartementet med tvätt av miljoner dollar av mexikanska drogkartongpengar med kryptovaluta

Sex individer har anklagats av United States Justice Justice (DoJ) för påstått deltagande i en penningtvättring med kryptovaluta.

De påstådda dåliga skådespelarna är alla kinesiska medborgare som inkluderar Jiayu Chen, 46, Jianxing Chen, 40, Tao Liu, 45, Xizhi Li, 45, Jingyuan Li, 47, och Eric Yong Woo, 43

Enligt domstolshandlingar upphörde den 15 oktober i USA: s östra distriktsdomstol i Virginia var de sex individerna en del av en kriminell grupp som trakade miljoner dollar som tillhör mexikanska narkotikakarteller (inklusive den ökända Sinaloa-kartellen) med hjälp av kryptovaluta och kasinon.

Enligt justitiedepartementet har de sex drabbats av anklagelser som hänför sig till konspiration för att tvätta olagliga pengar och konspiration för att distribuera kokain. En av individerna, Tao Liu, har också anklagats för att försöka muta en hemlig brottsbekämpande agent för att skapa falska pass för flera personer. Anklagelserna kommer efter en fyraårig utredning om narkotikahandel och asiatiska penningtvätt i USA och runt om i världen, sade justitieministeriet i ett pressmeddelande .

I ett försök att hålla kontakten och planera sina olagliga aktiviteter använde konspiratörer krypterade sociala medieplattformar som Immediate Edge och WeChat. De sex brottslingarna tros ha samlat in cirka 30 miljoner dollar från penningtvätten, enligt åtalet.

Fem av de misstänkta har redan gripits, medan Jianxing Chen fortfarande är fri. Specialagent med ansvar för den amerikanska läkemedelsmyndighetens (DEA) specialoperationsavdelning, Wendy Woolcock, sa:

”Dessa individer sträckte sig mycket för att dölja sin påstådda kriminella verksamhet och ytterligare system som gjorde det möjligt för narkotikakarteller att driva sina gifter på våra samhällen och tvätta deras olagliga intäkter. Trots dessa ansträngningar kunde de inte undgå upptäckt av amerikansk brottsbekämpning. DEA, tillsammans med våra partners, kommer att fortsätta att arrestera och ställa rättvisa transnationella brottslingar som dessa, som underlättar och drar nytta av den onda globala narkotikahandeln. ”

De sex misstänkta står inför minst 10 års fängelse med möjlighet till livstidsfängelse.